این کتاب در حقیقت دو کتاب در یک مجلد است:
۱. ترجمهی «خط و خطاطان، میرزا حبیب اصفهانی که در سال «۱۳۰۱ ه.ق» شهر استانبول چاپ شده است و نسخهی اصلی چاپی آن متعلق به جناب آقای پروفسور عدنان ارزی است که شامل شرح حال خطاطان بزرگ جهان اسلام مخصوصا بزرگان این هنر در قرون اولیه اسلامی اعم از عرب و عجم و خوشنویسان کشور عثمانی آنروزگار است که به دستور ناشر، همهی کتاب ترجمه شده است ولی از خوشنویسان عثمانی فقط به ذکر نام و سال فوت اکتفا شده است چون از آنها، آثار کمتری در دسترس بوده است.
۲. رسالهای کوچک از تألیفات شادروان میرزا محمد یوسف لاهیجی است که نگارنده فتوکپی دو نسخهی خطی آنرا در دست دارد که یکی نسخهی «الف» و دیگری نسخهی «ب» نامگذاری شده است و بر نویسنده این سطور مجهول است که نسخهی اصلی به کدام شخص یا کدام کتابخانه متعلق است فقط در نسخهی «الف» – که آنرا نسخهی اصلی قرار داد و با نسخهی «ب» مطابقت داده است- دو فقره یادداشت در حاشیه از دانشمندان بزرگ شادروان حاجی میرزا جعفر سلطان القرائی (متوفی به سال ۱۳۶۷ خورشیدی) دیده شد که مسلما نسخهی مزبور در اختیار آن فقید سعید بوده است.
بیشترین موضوعات و روایات این رساله در بخش اول کتاب هم آمده است و مراد از تصحیح و نوشتن حواشی و انضمام آن بر این کتاب، جلوگیری از فنای آن کتاب است تا این نسخهی خطی هم معرفی و یاد مؤلف فقید آن مخلذ شود.