جزیرهی اسلامی (شاهی) بزرگترین و تنها جزیرهی مسکونی دریاچهی ارومیه در میان مجموعهجزایر موجود آن است که در ضلع شرقی آن دریاچه واقع شده است؛ ولی به لحاظ تقسیمات کشوری، جزء استان آذربایجان شرقی و از توابع شهرستان اسکو به شمار میرود. این جزیره در زمستان و بهار بهراستی جزیره است و همهی پیرامونش را آب فرا میگیرد و از چهار جهت درون آب محصور میگردد؛ ولی در تابستانها شبهجزیره میشود و غالب قسمت شرقی آن در اثر گرما و تبخیر تماماً خشک شده و از طریق این خشکی نسبتاً وسیع (دشت شوراکت) به شهرهای گوگان، آذرشهر، ممقان و ایلخچی و سرانجام به تبریز و شبستر وصل میشود و تردد در آن مسیر خشکشده به شهرهای مذکور جریان مییابد.
این جزیره در منظره و چشمانداز بسیار زیبا و در کنار سواحل شرقی دریاچهی نیلگون و باصفای ارومیه در میان یک مثلث طبیعی و دلگشا قرار گرفته که رئوس این مثلث از طرف شرقی به رشتهکوههای «سهند» و «جام» و از سوی شمال به کوههای بلند «میشو» و گوی زنگی» میرسد و رأس دیگر آن به رشتهکوههای مرتفع و غالباً پربرف منطقهی کردنشین «ترگهور» و «مرگهور» (منطقهی زیبای مارمیشو ارومیه) در همسایگی مرز کشور ترکیه منتهی میشود. احاطهی اطرافش به وسیلهی آبهای دریاچهی ارومیه، زیبایی و باصفایی مناظر جزیره را شکوه و عظمت دوچندان بخشیده و دلگشاتر ساخته است.
جزیرهی اسلامی (شاهی) مناطق کوهستانی بسیار زیبا و پرصلابت و نیز مناظر دیدنی و دلگشای فراوانی دارد. این مناظر و مناطق دلانگیز، به دلیل کوهستانی و صخرهای بودن از یکسو و اشراف بر آبهای دریاچه و افقهای باز و روشن از سوی دیگر، صفا و زیباییهای طبیعی خاصی به خود میگیرند. این درهها و قلههای روحافزا، از اواسط پاییز تا اواخر بهار هر سال، جولانگاه و تفرجگاه بسیاری از گردشگران و طبیعتدوستان شده، جایگاه بسیاری از کوهنوردان و رهروان قلهها، بهویژه از دو استان آذربایجان شرقی و غربی میشود. این کتاب بر آن است که همسفری برای راهیان جزیره باشد و به پرسشهای احتمالی آنان پاسخگو باشد.