این کتاب، با تمرکز بر مؤلفههای هنری برای خلق و پردازش شخصیتهایی که معرف هویت ملی در یک اثر انیمیشن باشند، به تحلیل نمونههایی از تولیدات انیمیشن ایران میپردازد تا میزان توفیق این هنر-صنعت را در این عرصه دریابد و زمینه را برای تولید آثاری با رویکرد بازنمایی هویت فرهنگی ایرانی فراهم سازد.
به عبارت دیگر، این اثر با هدف شناسایی، معرفی و تدوین شاخصههای هویت فرهنگی، ملی و هنری مؤثر در شخصیتپردازی انیمیشن برای دستیابی به وجوه مختلف هویتی-هنری در شخصیتپردازی پویانماییهای ایرانی تألیف شده است. دریافت وجوه تفاوت و تشابه نشانههای هویتی موجود در شخصیتهای پویانمایی با شاخصههای هویت فرهنگ ایرانی از دیگر اهداف این کتاب است.
دریافت چگونگی بازنمود هویت ملی، هویت هنری و هویت فرهنگی با واکاوی ویژگیهای طراحی و پردازش شخصیت در انیمیشنهای سینمایی ایران انجام شده است. آثار شناساییشده در این اثر، شامل ده فیلم انیمیشن با عناوین فهرست مقدس، شاهزادهی روم، خورشید مصر، کلیله و دمنه، در مسیر باران، فیلشاه، تهران ۱۵۰۰، ناسور، رستم و سهراب، جمشید و خورشید است که همه آنها در اکران عمومی به نمایش درآمدهاند. انتخاب این آثار به روش هدفمند و ملاحظاتی چون اکران عمومی سینمایی و ضرورت وجود عناصر مرتبط با هویت ملی یا مذهبی، موردتوجه قرار گرفته است.
نویسندگان در بررسی این آثار تلاش کردهاند ابتدا با توصیف مضمون اثر و سپس بیان ویژگیهای بصری-هنری شخصیتهای ساختوپرداختشده در پویانماییهای (انیمیشنهای) سینمایی ایرانی، به تحلیل خصوصیات هویتی آنها بپردازند که در این مسیر، از روشهای زمینهمحور و رویکردهای نشانهشناسانه به شکل توأمان استفاده میکنند.
این اثر پس از بررسی شخصیتهای انیمیشن ایرانی، باتوجه به غالب بودن مضامین مذهبی در ۶ مورد از آنها، نتیجه میگیرد که هویت دینی بیش از سایر هویتها در شخصیتهای قهرمان دیده میشود. هویت ملی دومین هویت در شخصیتهای قهرمان است و هویت اجتماعی و هویت فرهنگی، سهم کمتری از بقیه را به خود اختصاص دادهاند.
نویسندگان این کتاب اذعان میدارند که طراحان و سازندگان بیش از آنکه به سنتها و فرهنگ تصویری ایرانی دقت کنند، به آثار تجربهشده در انیمیشن جهان توجه داشتهاند.
مطابق بخشی از یافتههای این اثر، یکی از بنیادیترین مشکلات، نبود فیلمنامه منسجم و اندیشیده در این حوزه است. موضوعی که باعث میشود شخصیت پرورده نشود و ابعاد مختلف موردنیاز برای خلق شخصیت در نظر گرفته نشود. به همین منظور، لازم است ضمن کشف استعدادها در این زمینه، مراکز آموزش اصول فیلمنامهنویسی به صورت حرفهای تأسیس شوند.
این کتاب مجموعاً در ۶ فصل سامان یافته است که انیمیشن و طراحی شخصیت، فرهنگ و هویت، شاخصها و رویکردها در صورتبندی نشانههای هویتی در انیمیشن، نشانههای هویتی در نمونهی انیمیشنهای ژاپن و آمریکا، هویت در انیمیشنهای سینمایی ایران و نتیجهگیری، به ترتیب عناوین فصلهای آن هستند.